Някои твърдят, че е задължително да посещавате скъпи салони, за да се отпуснете и да се разкрасите.

От woman.bg обаче са на мнение, че това можете да направите и у дома, при това без големи инвестиции или с допълнителна загуба на време.

Ето няколко идеи за домашни спа-ритуали, които ще ви освежат, ще разнообразят уикенда ви и ще ви отърват от излишното напрежение.

Ексфолиирайте кожата си с папая

Папаята не е само вкусен екзотичен плод - тя съдържа и ензими, които нежно ексфолират кожата.

Смачкайте половин папая на пюрe и нанесете върху кожата, за да извлечете ползите от плода, а след това изплакнете.

Ексфолирайте сухата и груба кожа със семена от сусам

Обичаме ги върху хлебчета и суши, но малките семенца се употребяват и като козметична съставка.

Смачканите сусамови семена са богати на хидратиращи мастни киселини. Твърдата външна част на семето премахва грубата кожа, а маслата вътре я омекотяват.

Смесете 2 чаени лъжици сусам с 2 супени лъжици зехтин или любимия ви гел-душ и със сместа измийте цялото си тяло.

Възвърнете блясъка на косата си със сода бикарбонат

Отдавна не е тайна, че содата бикарбонат се употребява за какво ли не вкъщи - от абсорбиране на лоши миризми в хладилника до почистване на захабени съдове.

Освен всичко това тя може да се използва и за нежно почистване на косата. Опитайте комбинацията от една супена лъжица сода бикарбонат с малко количество шампоан, а слад това нанесете както обикновено.

Дълбоко подхранване със зехтин

Зехтинът е здравословна съставка в кухнята, полезна за сърцето, но той е страхотен и по отношение на красотата, особено за косата.

Нанесете зехтина като балсам върху чисти и подсушени кичури. Сложете си шапка за баня, а отгоре навийте влажна кърпа, добре затоплена предварително, за да проникне зехтина по-надълбоко в косъма. Отмийте с шампоан след 20 минути.

Масаж на ходилата с авокадо

Може и да прозвучи странно, но следващия път, когато ядете авокадо, запазете сърцевината на плода и я използвайте за масаж на ходилата.

Това има невероятен ефект. Търкането на краката върху вътрешността на плода е рефлекторна терапия, понеже масажира важни точки, отговарящи за стреса и успокоението.