Хисар - Минералната вода

На територията на курорта бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С. Този факт е уникален не само за България, но и за света. Всички води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с висока алкална реакция с ниска твърдост, бистри, безцветни и с приятни питейно-вкусови качества.

Лечебни свойства:

Минералните води на курорта се използват за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат. Много добри резултати се получават при пациенти с бъбречно-каменна болест, бъбречни микролитиази и състояния след оперативна интервенция, хроничен пиелонефрит. Добре се повлияват пациенти, страдащи от уринарна инфекция на пикочния мехур и другите уринарни пътища, увреждания при захарна болест, заболявания на храносмилателния апарат, напреднала нефросклероза, подагра и др. Установено е благоприятно повлияване в курорта на пациенти с хронични гастрити и гастроудоденити, ликвидиране на язвено увреждане на стомашната или на дуоденалната лигавица, състояния след операция на язва на стомаха и на дуоденума и др., при състояния след прекаран епидемичен хепатит, хроничен хепатит, дискинезии на жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, хроничен панкреатит и др. Допълнителни индикации /заболявания, придружаващи основното заболяване по профила на курорта/ - затлъстяване, подагра, инсулинозависим диабет, хронични ставни заболявания, следтравмени състояния на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система, гинекологични заболявания и др.

Хидроминералните ресурси в количествено отношение са доста големи - 62.10 л./сек, а в качествено отношение са подчертано еднородни. Всички попадат в категорията на слабо минерализираните термални води. Това са води с минерализация под 1 мг/л.

Водоизточниците в находищата са сондажни и каптажни. Дълбочината на сондажите е от 300 до 600 м, а на каптажите е от 4 до 32 м.

По своите физико-химични качества разглежданите води са бистри, безцветни с температура 45 - 52 °С. Характеризират се като хидрокарбонатно-натриеви (алкални) минерални води. При тях съдържанието на СО2, НСОЗ , СОз2" са в зависимост едно от друго. Хидрокарбонатнo-натриевите (Хисарските) минерални води са комбинирани със SO4Z" и К+ (27 - 45 мг/л сулфати и б - 7 мг/л калций и магнезий), докато съдържанието на хидрокарбонати достига 60 - 70 мгlл, а натрий и калий 70 - 80 мг/л. Под алкалност се разбира активната реакция на минералната вода (рН), която изразява концентрацията на водородните йони. Тя се движи в границите 7,5 - 9,0. По отношение на други елементи като Fe, С1 и други, те са в минимални количества и не могат да дадат отражение относно класификацията на водата. Съдържанието на F е сравнително високо (4,5 - 8,5 мг/л). В някои извори е повишено съдържанието и на радиоактивния елемент радон, който достига 165 ем./л (каптаж "Момина баня"). Сравнително високо е съдържанието на метасилициева киселина в Хисарския тип вода (45 - 61 мг/л}. Срещащите се спонтанни газове са предимно инертни (азот, неон, аргон, криптон, каинон и др.). Открити са и над 20 микроелемента. Водите в Хисаря са слабо минерализирани - 170-275 мгlл, преобладаващо е съдържанието на хидрокарбонати и натрий. Реакцията на водите е алкална - рН 7,9 - - 9,0. Съдържанието на флуор е 4 - 5 мг./л. Общо хисарските минерални води са с ниски надгранични стойности на биологично значимите параметри за физиологично-терапевтично-профилактично въздействие върху организма. Това се отнася както до концентрацията на различните химични елементи, така и до радиоактивността на водите. Повишеното съдържание на флуора ограничава питейното им приложение до 30-40 дневен курс. За питейно лечение водите се използват при бъбречни и урологични заболявания, заболявания на стомашно - чревния тракт и чернодробно-жлъчните заболявания. Използването на водите за къпане създава възможност за външно въздействие върху заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и заболявания на обмяната на веществата и ендокринната система. Радиоактивността на минералната вода, особено на каптаж "Момина баня" и сондажи № 1 и № 5 дава възможност за провеждане на радонови инхалации. Радонът предизвиква изразено преустройство на клетъчната дейност и на организма в цялост. Упражнява стимулиращо въздействие върху жлъчната секреция и цялостната дейност на черния дроб. С минерална вода се провеждат и иригации за лечение на стoмашно-чревни и гинекологични заболявания.

Фирмен каталог на гр. Хисар
Знаете ли, че

» Голяма част от творчеството на класика на българската литература Иван Вазов е свързана с град Хисаря.

» На територията на курорта бликат 22 минерални извора.

 
2009 ХИСАРБГ.com